صورتحساب اسنپفود چگونه محاسبه میشود؟
یکی از اولویتهای اصلی اسنپفود شفافیت در مسائل مالی است. به همین دلیل تیم مالی اسنپفود، روندی مشخص و دقیق را برای تسویهحساب تعریف کرده که جزئیات آن در قالب صورتحساب به مجموعهها ارسال میشود. اما صورتحساب دقیقاً شامل چه مواردی است و چگونه محاسبه میشود؟
ساختار صورتحسابهای اسنپفود
صورتحسابها بهطور کلی در چهار بخش اصلی ارائه میشوند:
- بازه زمانی محاسبات: این بخش نشاندهنده بازه زمانی انجام محاسبات است. همچنین کد رهگیری پرداختی و درصد کمیسیون مجموعه نیز در این قسمت ذکر شده است.
- میزان فروش و تعداد سفارشها: اطلاعات مربوط به کل فروش و تعداد سفارشها، به تفکیک روش تحویل (پیک اسنپفود، پیک مجموعه و غیره) در این بخش قرار دارد.
- تفکیک فروش محصولات و هزینه بستهبندی میزان فروش: تفکیک محصولات مختلف (پرفروش یا کمفروش) و همچنین هزینه بستهبندی در یک بازه زمانی مشخص در این بخش است.
نکته مهم: جمع کل فروش شامل هزینه بستهبندی، مالیات و هزینه غذا است؛ اما هزینه ارسال جداگانه محاسبه میشود و توسط اسنپفود پرداخت میگردد.
4. کسورات و واریزیها شامل موارد زیر میشود:
- کمیسیون سفارشها: مبلغی که بهعنوان کارمزد به اسنپفود پرداخت میکنید.
- هزینه پیک: مربوط به ارسال سفارشها با پیک اسنپفود.
- سایر خدمات: شامل هزینهها و تراکنشهای جانبی مانند ارسال مجدد پیک و هزینه فاکتورهای قدیمی.
- مالیات بر ارزش افزوده: طبق قوانین مالیاتی و قرارداد شما محاسبه میشود.
- جایزه خرید: مقدار هزینهای که برای تبلیغات و جذب مشتریان پرداخت شده است.
- پرداختی کیف پول: ۷۰٪ از فروش روز گذشته به کیف پول منتقل میشود تا برای خرید بستههای تبلیغاتی و سایر نیازهای مجموعه استفاده شود.
نحوه محاسبه نهایی واریزیها
در نهایت، عدد واریزی نهایی با فرمولی مشخص محاسبه میشود. این عدد شامل جمع کل فروش آنلاین پس از کسر کمیسیون، مالیات، هزینه اکسپرس و سایر موارد است. به آن مبلغ کرایه آنلاین اضافه میشود تا واریزی نهایی تعیین گردد.
نحوه مشاهده گزارشهای مالی
شما میتوانید با ورود به بخش «حسابداری» نرمافزار دخل، گزارش کاملی از فروش و صورتحسابهای مالی مجموعه خود دریافت و دانلود کنید.



نکته مهم: لطفا مبلغ نهایی دریافتی را براساس این فایل حسابداری در نظر بگیرید.
همچنین، شما میتوانید با عنوانهای زیر برای هرکدام از بخشهای حسابداری در نرمافزار دخل درخواست پشتیبانی ثبت کنید:
- درخواست صورت حساب: به منظور گرفتن صورت حساب.
- درخواست فاکتور رسمی: برای اخذ فاکتور رسمی.
- پیگیری مشکلات فاکتور: برای بررسی فاکتورهایی که «امکان نیازمند به تماس» ندارند که باید شماره فاکتور مورد نظر را وارد کنید.
اگر موردی برای شما شفاف نبوده، نگران نباشید. جزئیات بیشتر صورتحسابها در قالب فایلهای قابل ذخیره در نرمافزار دخل موجود است. علاوه بر این میتونید با ثبت درخواست پشتیبانی با کارشناسان اسنپفود در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید